Hoe lukt het je om minder te snacken?

Wil je minder snacken? Als je de juiste stappen zet, is dat zeker mogelijk! Het is vooral belangrijk dat je weet waar je op moet letten. Voor je het weet, lukt het je gewoon om de snacks te laten staan. Lees verder voor tips.

Drankje in plaats van snackje

Je kunt soms denken dat je honger hebt, terwijl je eigenlijk meer toe bent aan een drankje. Deze signalen die je lichaam afgeeft, kunnen best moeilijk van elkaar te onderscheiden zijn. Neem daarom niet meteen een snack, maar juist eens een drankje als tussendoortje. Daarbij kies je natuurlijk niet voor een calorierijk drankje. Ga juist voor een drankje met weinig of geen calorieën. Een glas water volstaat, optioneel met een schijfje citroen of komkommer erin. Ook een kop thee smaakt goed. Of trakteer jezelf juist op een smaakvol kopje koffie. Dat geeft je energielevel ook meteen weer een boost, mocht je daaraan toe zijn! Een kopje illy classico kent de klassieke espressosmaak, zoals ze ‘m in Italië drinken. Dat doet je goed! Een kopje koffie is zo echt een traktatie, zoals een snack dat ook zou zijn. Door bewust te genieten van je kopje koffie, ben je ook meteen meer verzadigd. Dat is dus een extra tip om mee te nemen.

Genoeg water drinken

Op het drinken van water gaan we nog wat verder in. Kom je wel aan de twee liter water per dag? Dit kun je trouwens ook uit thee halen, want dit telt tevens mee. Goede hydratatie zorgt ervoor dat je minder hongerig bent gedurende de dag. Daarom is veel water drinken dus zo effectief. Zeker na het sporten kun je hier extra op letten. Maar ook op een reguliere dag heb je veel water nodig. Drink je water bijvoorbeeld uit een grote waterfles, zodat je precies kunt bijhouden hoeveel liter water je drinkt op een dag. Je kunt er ook een gewoonte van maken om voor iedere maaltijd een groot glas water te drinken. Dat zijn handige momenten tijdens je dag om je aan vast te houden.

Goed ontbijten

Kijk eens kritisch naar je ontbijt. Ontbijt je wel goed genoeg? Dit zorgt er namelijk juist voor dat je gedurende de dag langer vol zit. En dus minder snel naar een snack grijpt! Sla je ontbijt dus zeker niet over, al heb je nog zoveel haast ’s ochtends. En neem een voedzaam ontbijt. Dit kan bijvoorbeeld bestaan uit een bak yoghurt met granola, banaan en aardbei. Ook havemout is voedzaam. Of neem een paar volkoren boterhammen met je favoriete beleg. Het is goed om daarbij meteen een glas water of thee te drinken, voor hydratatie. Ook een kopje koffie hoort natuurlijk bij je ontbijt. Met Segafredo koffiebonen maak je je favoriete kop koffie klaar. Gooi je ontbijt trouwens niet zo naar binnen, maar neem er even de tijd voor. Het is zeker de moeite waard om je wekker hier wat eerder voor te zetten. Je kiest zo namelijk voor een beter begin van de dag, waar je vervolgens de hele dag van profiteert.

Minder in huis halen

We weten allemaal wel: als je veel lekkers in huis hebt, is het moeilijk om de verleiding voor het snacken te weerstaan. Haal daarom zo min mogelijk snacks in huis. Dan heb je ook niets om te eten! Mocht je echt honger hebben, kun je dan gewoon een boterham pakken. Maar liever geen hele zak chips of een pak koekjes, om maar wat te noemen.

Ken je valkuilen

Tot slot is het slim om je valkuilen te kennen. Op welke momenten verlang jij naar een snack? Dit kan bijvoorbeeld een paar uur voor het avondeten zijn. Of juist als je ’s avonds op de bank ligt. Juist op die momenten wil je dus sterk zijn. Verzet je gedachten. Het helpt om iets actiefs te doen, zoals een wandeling maken of sporten. Daarna ben je zo weer vergeten dat je zin had in een snack. Sterker nog, je hebt meteen een beweegmoment gepakt. Dat voelt pas echt goed!

Je kunt verschillende gewoontes aanpakken om zo minder te gaan snacken. Het zal heus even tijd nodig hebben. En vergeet ook niet: af en toe een snack pakken, dat mag best. Maar zorg voor de ideale balans.

Aanbevolen Artikelen